Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Τα έθιμα του Πάσχα (Παιδικός Παλαιόχωρας)

Από Από τα βυζαντινά χρόνια, τον καιρό της τουρκοκρατίας μέχρι και σήμερα σ’ όλη την χώρα  οι χριστιανοί προετοιμάζονται καιρό πριν για τις πασχαλινές γιορτές, γιατί το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού.       

    

 Ο Λάζαρος

Το Σάββατο πριν από τη Μεγάλη Βδομάδα ο λαός γιορτάζει τον αναστημένο  φίλο του Χριστού το Λάζαρο.Για την ψυχή του Λαζάρου οι γυναίκες ζυμώνουν τα "λαζαράκια"τα ειδικά κουλουράκια που μοιάζουν με μικρά ανθρωπάκια και έλεγαν "Λάζαρο αν δεν πλάσεις ψωμί δεν θα χορτάσεις".

      

Τα βάγια

Σάββατο του Λαζάρου & Κυριακή των Βαΐων στο χωριό Κάπη Λέσβου -  LesvosPost.com | ΕΙΔΗΣΕΙΣ & ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες ή από άλλα νικητήρια φυτά π.χ. δάφνη, ιτιά μυρτιά και ελιά.

Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς

 

 

Οι κουλούρες (τσουρέκια) της Μ. Πέμπτης

τσουρέκια


Τα έθιμα της Μ. Βδομάδας ξεκινούσαν κυρίως τη Μ. Πέμπτη. Πρωί –πρωί σε όλη την Ελλάδα οι γυναίκες καταπιάνονταν με το ζύμωμα. Ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν  με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς.

Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” 

.

 

Τα κόκκινα αυγά

  Μην φάτε τα κόκκινα αυγά σε αυτήν την περίπτωση - Μεγάλη προσοχή - Ομορφιά  & Υγεία - Athens magazine


 

Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού. Κόκκινο όμως είναι το χρώμα της χαράς. Χαρά για την Ανάσταση του Χριστού. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν κόκκινες βελέντζες (κουβέρτες) και κόκκινα μαντήλια ή κρεμούσαν από τα παράθυρά τους κόκκινα μαντήλια. Τα χρώματα για τα αυγά τα έφτιαχναν από διάφορα φυτά. Το πρώτο αυγό που έβαφαν ήταν της Παναγιάς και το έβαζαν στο εικονοστάσι.

 

Επιτάφιος

epitafios zografia

 

Η Μ. Παρασκευή είναι μέρα αργίας και νηστείας. Ημέρα πένθους. Πολλοί πίνουν ξίδι για την αγάπη του Χριστού. Κοντά στο μεσημέρι οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που έχουν στείλει από τα σπίτια. Όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια: βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγιάς.

 

Η Ανάσταση

https://www.christianarticons.com/pages/newindexes/ru-chr-images/russian-icon-christ2a.jpg


   Ξημερώματα του Μ. Σαββάτου οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα και ο ιερέας τα σκορπίζει. Μετά την εκκλησία η μαμά ζυμώνει την κουλούρα της Λαμπρής και ο μπαμπάς αναλαμβάνει το  αρνί που θα σουβλίσουν το Πάσχα.

   Το βράδυ του Μ. Σαββάτου λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την εκκλησία, οι πιστοί φορούν τα ολοκαίνουργα ρούχα τους, παίρνουν τις  άσπρες λαμπάδες τους  για να τις ανάψουν με  το Άγιο Φως και πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστασης. Γυρίζοντας από την Ανάσταση σταυρώνουν με το Άγιο Φως  το πάνω μέρος της εξώπορτας.

 Το μεσημέρι  της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η Δεύτερη Ανάσταση, ‘η Αγάπη’. Για την αγάπη σταυρώθηκε ο Χριστός.

Ας ακούσουμε το τραγουδάκι της Πασχαλιάς



       
και ας φτιάξουμε αυτό το ωραίο παζλ


    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου